Saturday 28 July 2012

MSR Chocolate Chip Almond Muffin...




BAHAN-BAHAN : 

170 g gula halus (castor sugar)
4 biji telur gred A
340 g tepung naik sendiri
10 g serbuk koko (diayak sekali dengan tepung)
170 gram mentega
160 ml susu segar
1 camca teh esen vanilla
Chocolate chip
Badam cincang
Coloured rice

CARA-CARA :

(1)  Panaskan oven pada suhu 175°C. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil      terus memutar hingga kembang dan gebu.
(2) Masukkan esen vanilla dan putar. Perlahankan speed dan masukkan tepung berselang seli dengan susu segar tadi hingga habis. Gaul rata.
(3) Masukkan badam cincang dan chocolate chip dan gaul sebati.
(4) Sudukan adunan ke dalam mangkuk muffin sehingga 3/4 penuh. 
(5) Taburkan coloured rice ke atas adunan.
(6) Masukkan ke dalam oven. Bakar selama 20 hingga 25 minit dengan suhu 180°C.
(7) Keluarkan daripada oven dan sejukkan atas jaringan hingga betul2 sejuk.

Selamat mencuba! ^_^

2 comments: